Juba kolmandat korda toimub Lõuna-Eesti Toidukonverents http://arinouandla.ee/toidukonverents/ 25. septembril Võrus. Miks Võru? Aga seepärast, et Vana-Võromaa on Eesti toidupiirkond 2019!
Seekordseks konverentsi teemaks on KOHALIK TOIT TOITLUSTUSSE.
Eestimaal on nii palju toredaid väikeseid toidutootjaid, -pakkujaid, kelle toodang võiks palju enam jõuda meie toitlustussektorisse, sh kohvikutesse, restoranidesse, koolidesse, hotellidesse. Kas ja kuidas see on võimalik ja mida saame selleks teha? Nendele küsimustele proovib konverents vastata oma inspireerivate esinejate abil:
• Avasõnad ütlevad Nopri talumeierei peremees, väsimatu uuendaja Eesti toiduainete ettevõtluses Tiit Niilo, ja Eesti Peakokkade Ühenduse tegevjuht Helen Vihtol.
• Üritust modereerib Võrumaalt Navi külast pärit pikaaegne maaelu edendaja, Võrumaa Talupidajate Liidu liige Ivari Padar, kel veel palju tiitleid, mh endine kahekordne Eesti põllumajandusminister, endine Euroopa Parlamendi saadik, endine Eesti rahandusminister jne.
• Eesti restoranikultuuri grand old man Dimitri Demjanov tuleb räägib nn kokkade olümpiast, tippkokkade võistlusest Bocuse d’Or, mis tänu temale toimub 2020. aastal Tallinnas. Dimitri jagab üritusega seotud värskeid mõtteid, ideid ning räägib sellest, kuidas Eesti väikesed ja keskmised toidutoojad saaksid sellesse projekti kaasatud olla!
• Eesti Maaturismi tegevjuht Raili Mengel tuleb räägib maaturismi ettevõtetes kohaliku tooraine kasutamisest ja kohaliku toidu pakkumisest ning teeb ülevaate edukalt toimunud hommikusöökide projektist.
• Maaeluministeerium tuleb annab ülevaate projektist “Baltic Sea Food”, mille eesmärk on töötada välja toimiv ärimudel, mis aitaks piirkondlikel toiduvõrgustikel kohalikke toidutooteid tõhusamalt ja kuluefektiivsemalt turustada.
• MTÜ Rõuge Kool juhatuse liige Britt Vahter tuleb räägib, kuidas edeneb kooli algatatud maherevolutsioon,ehk üha suurema hulga kohaliku ja maheda tooraine kasutamine kooli toitlustuses.
• Sakslane Volker Röwer, giid, väikeettevõtja, kes teenindab palju Saksa individuaalturiste ja väiksemaid gruppe Eestis/Baltikumis, tuleb räägib oma kogemustest Eesti toiduga, mida (Saksa) turistid Eesti toidult ootavad või millist toitu eelistavad, kogemused väiketootjate, toidupakkujatega, kuidas nad võiks veel rohkem turistide tähelepanu saada. Ettekanne on EESTI KEELES
• Oma kogemuslugusid tulevad jagama ettevõtjad, mh Helina Viik, kohviku Suur Muna perenaine, kes valmistab toitu Võrumaa talude toodangust.*
*Esinejate nimekiri täienemas.
Konverentsipäeva ühe osana on planeerinud kokkade ja tootjate kiirkohtingud – võimaldamaks toidutootjatel end ja oma toodangut personaalselt tutvustada.
Mõistagi on konverentsi üheks eesmärgiks Lõuna-Eesti toiduasjaliste kokku toomine, sest jõud peitub koostöös, mitte konkurentsis!
Konverentsi täpne päevakava koos registreerumisega saab üles augustikuus, aga broneeri enda kalendris see kuupäev juba aegsasti ära!:)
PS. Eelmisel aastal toimunud konverentsi alamteemaks oli INNOVATSIOON – ALLIKAD JA LAHENDUSED. Konverents toimus 21.septembril Pollis, Viljandimaal. Konverentsi salvestuse leiate Eesti Maaülikooli kodulehelt. Konverentsi esitlused leitavad SIIN. Fotod leitavad SIIN.